Solig Söderdag (som vanligt)

Att Söderbröderna har tumme med vädergudarna är ett faktum som bevisats så många gånger nu att det börjat få axiomets självklarhet. Södervisningen kunde alltså som vanligt bjuda på sol och vårvärme, och tusentals Gävle-familjer förlade som vanligt söndagspromenaden till reservatets gränder, med självvalda anhalter vid ateljéer och verkstäder.
Somliga började dagen på Söder redan på morgonen, då Staffans prästerskap svarade för korum i museiparken, andra väntade till 13-tiden, då Bomhus blåsorkester tågade runt och gjorde konsert uppehåll hos alla bröderna. Många av besökarna kommer säkert igen under de närmaste veckorna. Det brukar vara så. I rundvandringsträngseln på Söder-dagarna blir det mera sällan tillfälle till konstköp, men är väl intresset väckt så brukar publiken komma tillbaka. Och den gången hittar den vägen.
Söderdagen uppmärksammades i år även av TV, som gjorde en kort reportage inspelning som visades i söndagens sena Aktuellt.


Hos Sven Olow Olsson

 flera bilder ifrån  söndagarna

"Gränderna marsch" söndagens melodi- Stadens borgare och vällovlige sociiteter söndagsvandrade i de smala knaggliga gränderna. Damerna i sina långa, frasiga klänningar med parasollet spänt som skydd för aftonsolen, och herrarna svängande sin spatserkäpp, allvarliga och värdiga i sina höga hattar, med pusch i blicken.
Så beskriver Harry Ceson i en för dagen tryckfärsk liten offsetbok hur Gamla Söder kunde ta sig ut en vacker vårdag för något sekel sedan. Egentligen är det väl inte så mycket som skiljer i väsentligheter, det kunde man se vid Söders stora visningsdag, då tusentalet Gävlebor passade på att se Söderbrödernas "utställning på plank och gårdar". Söndagsflanörernas klädsel må ha undergått vissa förändringar - i varje fall såg man inte någon ta till parasoll mot dagens "specialbeställda" vårsol - men Söder är sig likt, gränderna är lika knaggliga, trånga och trivsamma, den första späda vårgrönskan lika efterlängtad i bakgårdstäpporna. Och Gävlebornas kärlek till och stolthet över sitt gamla stan har snarast tilltagit med åren.