Ta dig gärna en liten tur med musen
över flygfotot, och finn lite smått o gott om Gamla Gefle och dess omgivningar !linje.gif (331 bytes)

   Gävleplank blir konstlokal

Klar för invigning är nu den konstnärskoloni som bildats i reservatet på Söder i Gävle. Hittills har sex konstnärer etablerat sig och anser sig nu tillräckligt acklimatiserade att kunna inbjuda allmänheten till sightseeing. Söndagen den 10 maj 1959 kl 13 kommer sålunda alla verkstäder och ateljéer att stå öppna för besök och för att söndagsflanerarna verkligen skall känna sig välkomna har man t.o.m diskuterat att hänga tavlor på planken mot gatan.
Kullerstenen inbjuder nu heller inte direkt till fartåkning med raggarbilar och motorcyklar. Miljön är med andra ord just sådan som konstnärer trivs med, och konstnärer har också staden både önskat och fått se slå sig ner här. Kolonin räknar för närvarande sex, nämligen Johnny Mattsson, Juho Suni, Sven-Olow Olsson (bilden), Folke Pettersson, Georg Englund, teckningslärare i det civila och Eric Ericsson alias Dalerik. En sjunde medlem Harry Ceson väntar på att flytta in till hösten. Och flera väntas ansluta sig till kolonien, en av dessa är fotografen Evert Jäderberg alias J-berg.
Man kan knappast bo trevligare än på Gamla Söder, där tvärrandiga, långrandiga eller helsvarta katter håller marsserenad året om och där busskrockar är en utopi.

mail to:  Jens Olsson